Малкият пътешественик на едноседмично приключение в Русия

(Средата на Февруари – добро време да почувстваме минусови температури и сняг)

Този път пътешествието ни пренася в Москва и Сочи –  два града много различни един от друг и предлагащи различни атракции на туристите …

Москва

Вероятно няма човек който да не знае нещо за този метрополис?

Днешна Москва се променя и расте едновременно… Многобройни строежи на различни сгради се виждат докато се предвижваме с таксито от летище Шереметиево през кварталите на Москва до централните и части. Булеварди и улици са почистени от вчерашният сняг и трафикът изглежда нормален. Температурата бе – 5 ⁰C, която през следващите три дни достигна – 11⁰C … бррррр

Ние пристигнахме на улица Петровка, която е една от най-старите в Москва и носи името си от разположения на нея Високо-Петровски манастир. Други известни сгради разположени на тази улица са:

Болшой театър – главна културна институция в Русия;

– Сградата на ЦУМ – известният универсален магазин за избрани стоки, чиято сграда е в Нео-Готически стил;

– Историческият музей Гулаг и Офиса на главният прокурор на Руската Федерация са настанени в бившата резиденция на Воронцови – Райевски, която е една от малкото исторически сгради оцелели пожара от 1812 г.

Всеки трябва да посети Болшой театър, за да открие част от Руската култура за себе си. Поради известността на театъра и постановките му, билети трудно се намират и е задължително да се закупят предварително. Ние имахме удоволствието да видим детският мюзикъл  ‘’Басни за лисицата, грозното пате и Балда’’ в зала Бетовен на театъра. Постановката беше забавна и занимателна както за деца, така и за възрастни. Хоровото изпълнение е на руски и ако езика не ви е силна страна, то лесно се разбира садържанието на пантомимата с кукли и танците на актьорите.

img-20170212-wa0003
Актьори на Болшой театър

Близо до Болшой театър е Червеният Площад и Кремъл, както и редица други паметници и атракции. Разходката из района е задължителна, както и заснемането с многобройните исторически забележителности от миналото и настоящето на Москва.

Къде мога да видя дървените къщички от Руските народни приказки?

Приятел ни препоръча да отидем до манастирът Нов Йерусалим в гр. Истра, Московска област, където в близкият парк има експонати на традиционно руско село с дървени сгради, включително и вятърна мелница. Манастирът е основан през 17ти век като наскоро е реновиран и представлява красив крепостен комплекс на хълм, а в подножието е разположен съвременен музей на манастира.

Как е храната?

Разбира се има много и различни ресторанти в Москва. Ние искахме нещо различно и неопитвано досега и приятел ни препоръча Селендж – Байкало-Бурятски ресторант, който се оказа добро приключение. Опитахме за първи път печен Байкалски омул (риба) със задушени зеленчуци, стръкове див папрат с месо на салата, парени кнедли с месо или зеленчуци, кекс от диви вишни със сметана, традиционен чай и настойки (плодови ликьори). 🙂

Следва … Сочи

Двучасов полет от Москва ви презимява на летището в Сочи. Градът е разположен на Черно Море и е един от най-дългите градове като обхваща 145 км. Магистралата по долината на река Мзимта ви извежда до ски курортите Красная Поляна и Роза Хутер.

Сочи беше домакин на XXII-те Зимни Олимпийски Игри и на XI-те  Параолимпийски Зимни Игри през 2014, също така и на Руската Формула 1 Гранд При от 2014 поне до 2020. Градът ще бъде и един от домакините на Световната Купа по Футбол през 2018.

img-20170227-wa0215
Олимпийски Парк Сочи

Ски курортите са съвременни (обновени и създадени преди 2014) и с много добри транспортни връзки, което ги прави идеални за зинмни спортове. Има няколко ски училища, където може да се наеме учител по различни видове ски, гид за разходка из гората със снегоходки или шейна дърпана от кучета Хаски.  Васил и Игор от ски – училище Тирол бяха истински професионалисти и много дружелюбни. Спосибо!

IMG-20170227-WA0447.jpg
Красная Поляна, Сочи

След дълъг ден на снега и минусови температури е време за руска баня, сауна, парна баня и плувни басейни. Повечето от хотелите предлагат подобни условия, така че защо да не се насладим на преживяването.

Олимпийския парк Сочи предлага опознавателни обиколки с рикша (електрическа) и екскурзовод ( може и на Английски), които са идеални ако искате да разгледате за 40 мин парка и да си направите снимки за спомен.

Author: Little Explorer

Love travelling, love life!

One thought on “Малкият пътешественик на едноседмично приключение в Русия”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: